Nyheter

2024-02-07


Studiebesök från Japan – från Sapporo till Askim

Konnichiwa! Den 26 januari fick vi långväga besök från Sapporo, Japan. En grupp på åtta personer välkomnades till Askim för att se hur vi jobbar på Betaniahemmet.
– De blev väldigt nyfikna på era metoder och hur individuellt anpassat allt är, säger Tomoko Hansson som var tolk under dagen.

Efter tre dagar i Italien avslutade japanerna sin studieresa i ett regnigt Göteborg. Gruppen bestod av chefer, rektorer och två föräldrar från Muginoko Social Welfare Corporation. En organisation med flera stödverksamheter för personer med funktionsnedsättning, främst med inriktning på barn- och familjestöd.

Besök på gruppboendet Havet i Askim.

LSS-arbete mot en vuxen målgrupp

Under dagen fick gästerna besöka Konferens och service dagliga verksamhet och Havet LSS-boende. Syftet med resan var att hämta inspiration och se arbetssätt som riktar sig mot vuxna med autism och intellektuell funktionsnedsättning.

– De tyckte det var fantastiskt att se så rymliga boenden. Det är en stor skillnad från Japan. Med starkt begränsade utrymmen blir det svårt att skapa verksamheter som är så individuellt anpassade som i Sverige, säger Tomoko.

En tolkning av våra pedagogiska metoder

Det var just det individuella arbetssättet som gruppen var mest intresserade av att se. Habiliteringsledarna Annika Lidén och Annika Welin berättade bland annat om hur vi jobbar med tydliggörande pedagogik och AKK på Betaniahemmet.

Det visades exempel på förberedande samtal med brukare och olika visuella hjälpmedel som tecken- och bildstöd. Men det var särskilt två metoder som japanerna blev extra nyfikna på.

– Lågaffektivt bemötande och PERMA-modellen var något helt nytt för dem. Det ville gruppen gärna veta mer om och ta med sig till personalen i Japan, säger Tomoko.

Från vårdhem till LSS-boenden

Att Muginoko valde att besöka just Betaniahemmet var ingen slump. Tomoko Hansson rekommenderade Betaniahemmet då hon själv besökt föreningen några gånger för 20 år sedan.

– Jag var bland annat här på en föreläsning som handlade om avvecklingen av vårdhemmen. Det har hänt mycket sedan dess såklart. Gruppen var väldigt nöjda att de fick besöka Betaniahemmet, säger Tomoko.

Utöver metoder och arbetssätt fick gästerna även höra om föreningens historia – från Bengta Hanssons vårdhem till dagens gruppboenden och LSS-lag.

David Almgren var med och välkomnade sällskapet under dagen. Han tyckte det var intressant att höra japanernas syn på hur LSS fungerar i Sverige.

– Det var spännande! Framför allt när vi pratade om hur vi arbetar gentemot våra myndigheter. De blev väldigt förvånade att vi till exempel uppmuntrar och anmäler oss själva om vi upptäcker missförhållanden.

David hade gärna velat höra mer om hur det fungerar i Japan. Men allt fokus under dagen gick till att svara på gruppens frågor.

– Jag hoppas vi får möjligheten att besöka dem i framtiden. Det hade varit kul att se om de tagit med sig något från besöket hos oss, säger David.

Gruppen var väldigt imponerade över all konst som brukarna skapat på verksamheterna.

Hela Muginoko-gruppen tillsammans med de tre värdarna från Betaniahemmet.

Besök i ett av arbetsrummen på Konferens och service dagliga verksamhet.

Tomoko Hansson tolkade under dagen.Andra nyheter

Det första Betaniavarvet blev en solskenssuccé

Det första Betaniavarvet blev en solskenssuccé

Vi sprang, vi rullade, vi gick i mål! Det blev en riktig succé när första upplagan av Betaniavarvet gick av stapeln. Ett lopp och en fest för alla arbetstagare på Betaniahemmets dagliga verksamheter.

2023-05-17

Hanssons hus bjöd upp till dans på juldisco

Hanssons hus bjöd upp till dans på juldisco

Karaokesång, tomteluvor och glittriga kavajer. I fredags var det dags för Hanssons hus årliga juldisco i Askim. En efterlängtad fest för många arbetstagare på Betaniahemmets dagliga verksamheter.

2022-12-22

Kontakta oss

info@betaniahemmet.se
031 28 89 57
Synpunkter och klagomål
Platsförfrågan och rådgivning

Om Föreningen

Hem
Om oss
Nyheter
Så jobbar vi

Våra verksamheter

Gruppboende enligt LSS
Daglig verksamhet
Kontakter

Jobba hos oss

Lediga jobb
Så är det att jobba hos oss
Prenumerera på jobb

För medarbetare

Logga in

Org nr: 857200-1363

Besök oss

Lekullevägen 6 A, Askim

Postadress

Föreningen Betaniahemmet
Box 1124
436 23 ASKIM