Vad är LSS?
Om du har en omfattande funktionsnedsättning har du rätt att få extra stöd i din vardag. Det är syftet med ”lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade”, som förkortas LSS.
Ett gott och självständigt liv
LSS ger dig rätt att ansöka om stöd för att kunna ta del av samhällslivet på samma villkor som alla andra. Du ska till exempel ha möjlighet att arbeta, studera eller ha någon annan meningsfull sysselsättning.
Vem gäller LSS för?
I lagen beskrivs vilka personer som har rätt till en LSS-insats. Bedömningen sker utifrån tre olika personkategorier som man kallar personkretsar.
Du kan ansöka om stöd om du ingår i någon av dessa personkretsar:
• Personkrets 1: Personer med intellektuell funktionsnedsättning (utvecklingsstörning), autism eller autismliknande tillstånd.
• Personkrets 2: Personer med betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
• Personkrets 3: Andra bestående fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som inte beror på normalt åldrande. Funktionshindret ska förorsaka betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därför kräva ett omfattande behov av stöd eller service.
10 olika typer av stöd
LSS innehåller tio olika former av hjälp för att få stöd och service.
Du kan få hjälp med följande:
1. Rådgivning och annat personligt stöd.
2. Personlig assistans eller ekonomiskt stöd till sådan assistans.
3. Ledsagarservice.
4. Kontaktperson.
5. Avlösarservice i hemmet.
6. Korttidsvistelse utanför hemmet.
7. Korttidstillsyn om du är skolungdom över tolv år.
8. Bostad i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar som behöver bo utanför föräldrahemmet.
9. Bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för dig som är vuxen.
10. Daglig verksamhet för dig i yrkesverksam ålder som saknar arbete och inte utbildar dig.
Ansöka om LSS
Om du behöver en LSS-insats måste du göra en ansökan. Du kan kontakta din kommun och fråga efter en LSS-handläggare. Kommunen är skyldig att ge dig information och hjälp i frågor om LSS.
Betaniahemmet erbjuder både gruppboende, serviceboende och daglig verksamhet enligt LSS på flera platser kring Göteborg.

1. Ansök om insats

2. Kommunen fattar beslut

3. Välj din omsorg
Om du inte kan söka själv
Behöver du hjälp med din ansökan, eller är under 15 år, kan du få hjälp av din vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare. Du kan också söka stöd enligt LSS genom ditt juridiska ombud.
Om du vill klaga
LSS är en rättighetslag. Om du får nej på din ansökan, eller inte är nöjd med beslutet, kan du överklaga det. Om du inte får en LSS-insats har du även möjlighet att ansöka om stöd och hjälp enligt socialtjänstlagen, SoL.
Vill du veta mer om hur du ansöker om LSS?
På Autism- och Aspergerförbundets hemsida beskriver de enkelt om hur du gör i både film och text.
Mer information om LSS:
Bostad med särskild service för vuxna (LSS) – ivo.se
Daglig verksamhet (LSS) – ivo.se